Proceduri de masurare si gestionare trafic

RCS & RDS desfasoara o serie de proceduri si activitati in scopul asigurarii unei bune functionari a retelei si serviciilor, inclusiv prin analizarea intensitatii traficului si a disponibilitatii retelei, serverelor si aplicatiilor.

Calitatea serviciilor poate fi afectata negativ in cazul depasirii capacitatilor de trafic in reteaua proprie sau in retelele operatorilor cu care RCS & RDS este interconectat, prin depasirea capacitatilor de transport (link-uri) sau a capacitatilor de procesare a traficului in nodurile retelei proprii sau ale altor operatori (servere si aplicatii). Cauzele aparitiei acestor fenomene sunt multiple iar metodele de evitare disponibile sunt aplicate dupa caz, prin derularea unor proceduri si/sau activitati specifice.

Un obiectiv important este evitarea sau reducerea efectelor negative ale incidentelor din reteaua proprie (defectiuni hardware, erori software).

In acest scop se desfasoara:
 • activitati permanente de monitorizare a disponibilitatii retelei, a serverelor si aplicatiilor;
 • masuri proactive de asigurare a rutelor alternative pentru rerutarea traficului in cazul aparitiei unui incident;
 • proceduri reactive de interventie si rezolvare a incidentelor, inclusiv prin asigurarea de resurse de rezerva;
 • masuri de prevenire a aparitiei unor incidente (teste, verificari, inlocuirea unor componente sau sisteme, modificari de configuratie, modernizare).

Obiectivul complementar este evitarea sau reducerea efectelor negative ale incidentelor din retelele operatorilor cu care RCS & RDS este interconectat.

In acest scop se desfasoara:
 • activitati permanente de monitorizare a disponibilitatii retelei pe segmentele de interconectare (legaturi, interfete, semnalizare);
 • masuri proactive de asigurare a unor rute alternative, inclusiv prin alti operatori, pentru rerutarea traficului;

Depasirea temporara a valorilor normale de trafic este posibila la nivel local sau national in unele situatii (evenimente). Pentru evitarea acestor situatii se utilizeaza urmatoarele metode:
 • activitati permanente de monitorizare a modului de deservire a traficului, inclusiv prin masurarea unor parametri privind intensitatea traficului si performanta aplicatiilor;
 • masuri proactive de prevenire a depasirii capacitatii maxime a unor segmente de retea, servere sau aplicatii, prin optimizarea utilizarii resurselor si asigurarea rezervelor de capacitate;
 • cresterea progresiva a capacitatilor retelei, serverelor si aplicatiilor in concordanta cu necesitatile curente si a estimarilor de trafic, precum si asigurarea rezervei de capacitate.

Activitatile de monitorizare mentionate anterior au caracter permanent si sunt realizate cu ajutorul sistemenelor de management ale retelei care realizeaza colectarea, procesarea initiala si prezentarea datelor referitoare la:
 • disponibilitatea resurselor hardware si software, prin analiza mesajelor si alarmelor colectate de catre sistemele de management (message/alarm handling).
 • intensitatea traficului deservit pentru legaturile interne si pentru legaturile cu alti operatori;
 • gradul de utilizare a resurselor din reteaua proprie (servere,procesoare, interfete, etc);
 • disponibilitatea si performanta unor aplicatii critice care asigura stabilirea legaturilor telefonice si interconectarea cu alte retele, rutarea pachetelor de date, functiile de autentificare, mobilitate si roaming in reteaua mobila, aplicatiile pentru servicii inteligente si mesagerie.

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.