Internet IPv6

IPv6

limba romana language english

Toti clientii Digi Net Fiberlink pot accesa Internetul folosind noul protocol IPv6 incepand din luna mai 2012.

Testele IPv6 care s-au desfasurat in perioada octombrie 2011 - aprilie 2012 si la care au participat peste 12.000 de clienti s-au incheiat cu succes. Acum orice client Digi Net Fiberlink din orice localitate din Romania se poate conecta la Internet folosind o configuratie cu stiva duala (fiecare utilizator va primi simultan adrese IPv4 si IPv6) avand astfel acces nativ la Internet atat pentru IPv4, cat si pentru IPv6. Cei care folosesc un router compatibil vor primi si un prefix IPv6 dinamic /64 prin DHCPv6 Prefix Delegation (RFC 3769) pentru a putea fi folosit in spatele routerului, in reteaua locala.


Lansarea mondiala IPv6

Evenimentul "Lansarea mondiala IPv6" organizat de Internet Society a avut loc pe 6 iunie 2012. RCS & RDS a sprijinit si a participat la acest eveniment. Mai mult decat atat, RCS & RDS a ocupat locul intai in prima saptamana din luna iunie 2012 in ceea ce priveste rata de adoptare IPv6 in randul furnizorilor de acces la Internet la nivel mondial conform masuratorilor APNIC, inaintea unor companii de renume precum AT&T, Free Telecom, Comcast sau China Unicom. 19,57% dintre clientii de internet ai RCS & RDS prefera IPv6 in accesarea internetului, rata de adoptare a protocolului in cadrul retelei companiei fiind de 2,5 ori mai mare fata de rata de adoptare a Romaniei (7,75%) si de 28 de ori mai mare fata de media la nivel mondial (0,7%). Performanta RCS & RDS, respectiv locul 1 la nivel mondial intre furnizorii de internet, a ridicat Romania pe primul loc in topul tarilor cu cea mai mare rata de adoptare a IPv6, la inceputul lui iunie 2012:


 • Locul 1: Romania - 7,75%
 • Locul 2: Franta - 3,73%
 • Locul 3: Japonia - 1,45%
 • Locul 4: China - 1,21%
 • Locul 5: SUA - 0,98%

Cerinte IPv6

Pentru conectare direct de pe PC, sistemul dumneavoastra de operare trebuie sa suporte PPPoE/v6. Versiunile curente ale sistemelor de operare Microsoft Windows, Mac OS x, precum si majoritatea distributiilor Linux suporta implicit PPPoE/v6.

Pentru conectare prin router, routerul dumneavoastra trebuie sa suporte PPPoE/v6 si DHCPv6 Prefix Delegation (RFC 3769). Iata o lista de routere cu suport oficial IPv6 si care au fost testate in prealabil in laboratoarele RCS & RDS:

 • - Linksys E1500 (firmware 1.0.02)
 • - Linksys E2500 (firmware 1.0.03)
 • - Linksys E4200 (firmware 1.0.03)
 • - Draytek Vigor 2130n (firmware 1.5.1.1)
 • - D-Link DIR-825 (firmware 2.05EU)
 • - Cisco 800 Series (IOS 12.4)
 • - Juniper NetScreen SSG5 (ScreenOS 6.2)

Cum pot afla daca folosesc IPv6?

Pentru a testa conectivitatea IPv6 vizitati pagina de web http://www.test-ipv6.ro/.

Platesc pentru acces IPv6?

Implementarea IPv6 este, pentru RCS & RDS, o investitie in viitor. Compania implementeaza de-acum acest protocol, pentru a asigura viitorul suport pentru conexiunile in crestere, astfel incat, in contextul cresterii numarului de clienti si al epuizarii adreselor de tip IPv4, utilizatorii sa se poata conecta la internet in conditii maxim optimizate.

Investitiile continue ale companiei in tehnologie performanta, ii permit sa implementeze noul protocol fara costuri aditionale pentru clienti. Ofertarea serviciilor de inalta calitate la cele mai mici preturi este permanent o prioritate pentru RCS & RDS. Compania va continua adoptarea protocolului IPv6 pentru internet si isi propune sa ramana lider pentru adoptarea IPv6 la nivel national si global.

Ce este IPv6?

Protocolul de internet (IP) este limbajul utilizat de computere pentru a comunica intre ele pe internet folosind adrese IP. Acesta functioneaza asemenea numerelor de telefon, care ne permit sa conectam un telefon la un altul. IPv6 este noua versiune a protocolului de internet. Sunt folosite aproape toate adresele utilizate de versiunea actuala a protocolului internet, IPv4. IPv6 este esential pentru sanatatea si accesibilitatea internetului. Permitand tuturor dispozitivelor dintr-o retea sa comunice intre ele in mod direct, IPv6 va aduce inovatii si va permite internetului sa se dezvolte tot mai mult.

Site-uri IPv6

Iata o lista de website-uri IPv6:


- Test IPv6 (http://www.test-ipv6.ro)
- RCS & RDS (http://www.rcs-rds.ro)
- World IPv6 Launch (http://www.worldipv6launch.org)
- Google (http://www.google.com)
- YouTube (http://www.youtube.com)
- Facebook (http://www.facebook.com)
- SixXS IPv6 Cool Stuff (http://www.sixxs.net/misc/coolstuff/)
- RIPE (http://www.ripe.net)
- APNIC (http://www.apnic.net)
- IANA (http://www.iana.org)

Info Securitate

Chiar daca protocolul IPv6 nu este complet nou, implementarea la nivel global inca este la inceput. Este important sa fie cunoscut faptul ca folosirea IPv6 in reteaua RCS & RDS sare efectiv peste orice firewall sau reguli de securitate aplicate pe routerul actual, conectand sistemul tau final direct la Internet IPv6. Aplicatiile de securitate pentru IPv6 sunt inca intr-o faza de dezvoltare relativ timpurie.


Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.